czwartek, 30 lipca 2020

Dodatki do wyrobu wina

Domowy wyrób wina to hobby, które zapewniające wiele satysfakcji, poczęstowanie gości wyjątkowym trunkiem, jedynym w swoim rodzaju to cudowne uczucie. Jednak zrobienie dobrego wina wymaga użycia do tego celu specjalnych dodatków.
Opisze pokrótce  najważniejsze z nich:


Bentonit 

To bardzo skuteczny, naturalny środek do klarowania win (inna nazwa tego specyfiku to klarowin). Po napęcznieniu w wodzie wykazuje silne właściwości adsorpcyjne, a więc chłonie zanieczyszczenia z wina. Wiąże w swej strukturze różnego typu substancje, głównie białka, powodując ich osadzanie. Znacznie pomaga w oczyszczeniu wina domowej produkcji np. wino z rodzynek. Jest to środek w pełni naturalny, wykorzystywany między innymi w parmakulturze. 


Bentonit gdzie kupić?

Bentonit jest tani, jego cena waha się w granicach 5-10 zł za 500g. Kupić go możemy w każdym dobrym sklepie z akcesoriami winiarskimi oraz w sklepach internetowych.


Ma kilka ważnych zalet:
  • Prosty w użyciu
  • Jest środkiem całkowicie bezpiecznym. Nie wchodzi w reakcję z winem
  • Działa szybko
  • Nie zmienia smaku, zapachu i charakteru win
Stosowanie bentonitu do klarowania nastawu - od 3 do 10g na 10 litrów wina.

Pirosiarczyn - środek, który po rozpuszczeniu w wodzie ma zastosowanie przy dezynfekcji sprzętu winiarskiego. Wykorzystywany jest również do stabilizacji moszczów oraz gotowego wina. Pirosiarczyn dzięki swoim właściwością zapobiega rozwojowi bakterii, grzybów oraz dzikich drożdży. Dawkowanie zgodnie z etykietą. Zwykle do odkażania sprzętu 10g na 2 litry wody. 
Zawsze go stosuję, żeby odkazić balon przed zrobieniem wina z jabłek.



Płatki (chipsy) dębowe - stosujemy go do win w celu uzyskania charakterystycznego aromatu beczki dębowej.


Stosowanie: 
Do fermentacji od 5 do 8 g na litr
Przy leżakowaniu ok 1g na 1 litr wina na okres 2 tygodni. 

Oczywiście wyżej wymienione substancje to tylko dodatki. Tak naprawdę nie są one niezbędne do zrobienia domowego wina, ale znacznie ułatwiają nam zadanie. 
 

4 komentarze:

  1. jak miałbym używać tych świństw,to wcale bym nie robił wina.Poza drożdżami żadnego świństwa nie dodaję-to podstawa do naprawdę dobrego i domowego wina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bentonit jest naturalny ( to tylko zmielona skała), według mnie znacznie ułatwia zrobienie domowego wina. Oczywiście to tylko dodatki, które można zastosować. Wcale nie są niezbędne.

      Usuń
  2. Dobre podsumowanie, to tylko dodatki, które ułatwią zadanie. Spokojnie można zrobić dobre wino bez nich. Według mnie szkoda na nie pieniędzy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Papier toaletowy tez jest opcjonalny dla niektorych :)

      Usuń

Popularne posty