środa, 26 maja 2010

Nalewka wiśniowa.

Wiśnie to idealne owoce na nalewkę. Mamy koniec maja i placach handlowych pojawiają się powoli świeże krajowe wiśnie, na ten moment czekałem od dawna, pora na nalewkę wiśniową.
Przepis na nalewkę z wiśni:
  • kilogram wiśni
  • pół litra spirytusu
  • pół litra wódki
  • szklanka cukru
Najpierw należy dokładnie umyć wiśnie, następnie przekładamy je do szklanego słoja. Kolejno dodajemy cztery łyżki cukru, zalewamy je spirytusem wymieszanym pół na pół z wódką i odstawiamy na dwa tygodnie. Od czasu do czasu naszą miksturę należy energicznie wymieszać. Po dwóch tygodniach zlewamy płyn, a owoce zasypujemy cukrem i odstawiamy na tydzień, starając się przemieszać raz dziennie. Po upłynięciu tygodnia otrzymamy syrop który należy połączyć z wcześniej zlanym płynem i w taki oto banalnie prosty sposób otrzymamy nalewkę wiśniową.
PS.Nasza nalewka będzie tym lepsza im dłużej poleży zamknięta szczelnie w butelkach.




1 komentarz:

  1. Naleweczka wiśniowa cudo, a teraz pora na robienie nalewki orzechowej z zielonych orzechów włoskich...
    Pozdrawiam,
    Ewa

    OdpowiedzUsuń