wtorek, 27 lipca 2021

Wino z jabłek krok po kroku

Jabłka to najpopularniejsze owoce uprawiane w Polsce, mają one bardzo wielu zwolenników. Jeśli masz w ogrodzie drzewa jabłoni, na pewno spotkałeś się z problemem nadwyżki owoców, z którymi nie ma co zrobić. Dzisiejszy wpis pomoże ci w rozwiązaniu tego problemu. Przepis na wino jabłkowe jest łatwy w wykonaniu, poniżej prezentuję proporcję oraz sposób wykonania.

wino z jabłek
Wino z jabłek


Wino z jabłek - przepis na 10 litrów:

- jabłka 10 kg
- cukier 2,5 kg
- woda 3 l
- pożywka dla drożdży
- drożdże winiarskie

 Na 20 l wina liczbę produktów zwiększmy dwukrotnie.

Jak zrobić wino z jabłek?



1. Prace rozpoczynamy od przygotowanie matki drożdżowej zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. 

2. Następnym krokiem jest zabranie się za owoce. Wykorzystać możemy tzw. spady, ale musimy zadbać by były w dobrej kondycji (nie nadgniłe i uszkodzone itp.).
Najpierw musimy dokładne oczyścić jabłka i przygotować je do przepuszczenia przez sokowirówkę. Owoców nie obieramy tylko przy pomocy noża należy odkroić kawałki jabłek od ogryzka.  Z jednego kilograma owoców powinniśmy otrzymać około 700 ml soku jabłkowego wiec z całości jabłek uzyskamy około 7-8 litrów soku. Można wykorzystać sokowirówkę lub wyciskarkę do owoców.

3. Sok z jabłek przelewamy do balona, cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie i po wystygnięciu dodajemy do soku. Dodajemy matkę drożdżową oraz szczyptę pożywki dla drożdży. Całość szczelnie zamykamy przy pomocy korka i rurki fermentacyjnej i pozostawiamy na ok 5 tygodni do fermentacji. Warto przenieść balon w ciepłe miejsce, ponieważ to sprzyja procesowi 

4. Po zakończeniu fermentacji musimy ściągnąć wino znad osadu, najlepiej wykonać tą czynność kilkukrotnie. Wino z jabłek wychodzi mi dość słodkie, ale oczywiście można je dosłodzić dla lepszego smaku cukrem lub naturalnym miodem.

5. Już po tym okresie możemy się cieszyć orzeźwiającym winkiem, można je lekko dosłodzić. Jednak pełnię smaku uzyskamy po przelaniu do butelek i leżakowaniu przez okres ok trzech miesięcy. 

Na Zdrowie!!

PS. Wino z jabłek bez dodatku drożdży niestety się nie uda. Dobre drożdże są warunkiem udanego wyrobu. Dlatego warto dodać dobrej jakości drożdże do wina z jabłek. 

W ostatnim czasie od moich znajomych ciągle słyszę pytania jak zrobić domowe wino z jabłek? Ten post jest odpowiedzią na te zapytania. Wystarczy dopilnować podanych proporcji na wino, dzięki temu na pewno trunek się uda. Zachęcam wszystkich do spróbowania tego smakowitego trunku.  

jak zrobić wino z jabłek ?
Jak zrobić wino z jabłek?

Jabłonie są bardzo popularnymi drzewkami owocowymi. Spotkać je można praktycznie w każdym ogrodzie, zarówno tych większych jak i mniejszych. Przepis na wino z jabłek stanowi fajną alternatywę na przerobienie nadwyżek owoców na wino o ciekawym smaku. 

przepis na wino z jabłek

 
wino z jabłek przepis
Jabłka na wino

Do zrobienia domowego wina jabłkowego nadają się owoce jabłoni praktycznie każdej odmiany. Warto dopilnować, aby były jak najbardziej dojrzałe, wtedy będziemy musieli dodać mniej cukru. Praktycznie każda odmiana jabłek nadaje się do zrobienia wina jabłkowego. Najlepsze wino zawsze wychodzi z jabłek słodkich, które mają w sobie dużo cukru, dzięki temu dobrzej przejdą proces fermentacji.  

Co roku przerabiam nadwyżki jabłek z przydomowego sadu ( oczywiście jak tylko są) na domowe winko jabłkowe.

4 komentarze:

  1. Na 10l wina proporcje powinny być chyba inne. Autor sam pisze, że uzyskamy 9 litrów soku, do tego 2 litry wody i 2,5 kg cukru (czyli 2,5*0,6l=1,5l), co daje nam 12,5 litra, a nie 10...

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, czy do produkcji win można trzeć na tarce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że też w ten sposób również można zrobić wino z soku z jabłek. Ale oczywiście to o wiele więcej pracy. Winko faktycznie ciekawe w smaku, bardzo orzeźwiające.

      Usuń
  3. Piszesz ''Całość szczelnie zamykamy i pozostawiamy na ok 5 tygodni do fermentacji; nastąpi wybuch,to pewne

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty