wtorek, 30 kwietnia 2019

Nalewka z aronii na spirytusie


nalewka z aronii na spirytusie
Nalewka z aronii na spirytusie

Nalewka z aronii na spirytusie


To jeden z moich ulubionych trunków. Wyśmienicie smakuje w chłodny zimowy wieczór, w dodatku jest bardzo łatwa do zrobienia. Ten przepis na nalewkę jest prosty i jest w mojej rodzinie stosowany od lat. Według mnie świetnie nadaje się do rozpoczęcia przygody z samodzielnym wyrobem nalewek.


Produkty na nalewkę z aronii na spirytusie

  • 1,5 kg dojrzałych owoców aronii
  • 1 litr spirytusu
  • 2 szklanki cukru lub miód naturalny 

Jak zrobić nalewkę z aronii na spirytusie?


1. Owoce aronii mają lekko cierpko-gorzki smak, aby się go pozbyć mrożę dokładnie umyte owoce w zamrażarce przez 48 godzin. Następnie je osuszam i  przekładam do dużego słoja. Następnie zalewam je spirytusem. Szczelnie zamknięty słój zostawiamy w chłodnym miejscu na 8 tygodni od czasu do czasu potrząsając nim.


2. Po upływie tego czasu zlewamy znad owoców aronii płyn, i zasypujemy je cukrem lub zalewamy miodem. Znowu szczelnie zamykamy słój i pozostawiamy w spokoju na kolejne 2- 3 tygodnie. Gdy cukier się całkowicie rozpuści, otrzymany syrop mieszamy z płynem uzyskanym wcześniej, rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy nalewkę z aronii na spirytusie i pozostawiamy do dojrzewania minimum 6 miesięcy.

3. Owocowe odpady możemy ponownie wykorzystać, zalewając je 0,5 l wódki na kilka tygodni. W ten sposób otrzymamy fajny w smaku aroniowy likierek. Resztki owoców możemy jeszcze wykorzystać wrzucając ich odpowiednią ilość do popołudniowej herbaty.

Jeśli tylko uda Ci się zdobyć owoce z aronii to zachęcam do skorzystania z mojego prostego przepisu na nalewkę z aronii.

Do osłodzenia nalewki możemy również użyć naturalnego miodu.

Nalewka z aronii z liśćmi wiśni

Dla wzbogacenia smaku nalewki aroniowej spokojnie możemy dodać liści wiśni. Wystarczy 15 - 20 zdrowych liści wiśni dodać do owoców na początku wyrabiania naszej nalewki. Reszta procesu wyrobu Czasem stosuje ten zabieg, dzięki niemu zyskamy całkiem nowy, pełniejszy smak. 


Nalewka z aronii na wódce

Jeśli nie mamy akurat spirytusu, albo nie chcemy na niego wydawać niepotrzebnie pieniędzy, spokojnie można wykorzystać samą wódkę. Otrzymamy słabszy trunek, ale jego właściwości smakowe zostaną zachowane. Proces produkcji, jak powyżej. Zmieniają się tylko produkty oraz ich proporcje.

Produkty na nalewkę z aronii na wódce:
  • 1,5 kg aronii
  • 1 litr wódki
  • 1,5 szklanki cukru lub miód naturalny
To wersja dla prawdziwych twardzieli. Warto ją wypróbować, aczkolwiek jest droga w produkcji i nie wszystkim podchodzi smakowo. Proces wyrobu jest taki sam jak powyżej, zmieniają się tylko produkty.

Jak zabić cierpkość aronii?


Owoce aronii mają cierpki smak, który nie wszystkim odpowiada. Aby się go pozbyć warto zebrane owoce zamrozić na jeden dzień. Można je również zamiast zamrażania włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni dosłownie na kilka minut. Dzięki tym dość prostym zabiegom aronia powinna stracić cierpki smak. Warto zrobić nalewkę z aronii mrożonej. Sam najczęściej robię nalewkę z mrożonej aronii, według mnie taka nalewka ma najlepszy smak. Uwielbiam nalewkę z aronii na spirytusie ponieważ jest zbliżona smakiem do nalewki, którą robiła moja babcia.

Jak wykorzystać owoce aronii z nalewki?

Po zakończeniu procesu wyrobu nalewki nigdy nie wyrzucam pozostałych owoców, idealnie nadają się one do wykorzystania na dżem, do deserów lub można dodawać je sobie po trochu do herbaty. Pozostałe z nalewki owoce zawierają w sobie dość dużo alkoholu, dlatego nie można prowadzić po nich samochodu oraz innych pojazdów mechanicznych. Dzięki zawartości alkoholu nie zepsują się, nie trzeba ich przechowywać w lodówce. O mnie owoce aronii z nalewki znikają w błyskawicznym tempie.



Nalewka z aronii (aroniówka) jest polecana przed wszystkim osobom z problemami kardiologicznymi. Szczególnie tym, które mają wysokie nadciśnienie tętnicze. Owoce aronii mają również właściwości przeciwzapalne. Dlatego ich spożywanie jest bardzo ważne. 
 owoce na nalewkę z aronii na spirytusie
Owoce aronii na nalewkę

Aronia to jeden z najzdrowszych owoców na świecie, dlatego warto robić z nego nalewki. Niestety w naszym kraju jest trochę niedoceniana. W swoim składzie zawiera wapń, potas, witaminę C, magnez, żelazo, jod oraz garbniki i pektyny.

Aronia w 100 g ma 47 kcal (kilokalorii)  więc jest niskokaloryczna. Owoce aronii mają lekko cierpki smak. Warto je zbierać, gdy są w pełni dojrzałe, wtedy mają zdecydowanie najlepszy smak. U mnie pełną dojrzałość aronia osiąga zwykle pod koniec lipca lub na początku sierpnia. Poniżej przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów: na nalewkę z aronii na spirytusie bez gotowania. Lubie korzystać z tego przepisu, ponieważ nie zajmuje dużo czasu.

2 komentarze:

  1. Fajny przepis. Nalewka z aronii wyszła w smaku miodzio. Udało mi się kupić na placu owoce praktycznie za pół darmo. Zamroziłem je na kilka godzin i faktycznie zlikwidowało to goryczkę z owoców aronii. Polecam

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty