Nalewka z aronii na spirytusie
Produkty na nalewkę z aronii na spirytusie
- 1,5 kg dojrzałych owoców aronii
- 1 litr spirytusu
- 2 szklanki cukru lub miód naturalny
Jak zrobić nalewkę z aronii na spirytusie?
1. Owoce aronii mają lekko cierpko-gorzki smak, aby się go pozbyć mrożę dokładnie umyte owoce w zamrażarce przez 48 godzin. Następnie je osuszam i przekładam do dużego słoja. Następnie zalewam je spirytusem. Szczelnie zamknięty słój zostawiamy w chłodnym miejscu na 8 tygodni od czasu do czasu potrząsając nim.
Do osłodzenia nalewki możemy również użyć naturalnego miodu.
Nalewka z aronii z liśćmi wiśni
Nalewka z aronii na wódce
Jeśli nie mamy akurat spirytusu, albo nie chcemy na niego wydawać niepotrzebnie pieniędzy, spokojnie można wykorzystać samą wódkę. Otrzymamy słabszy trunek, ale jego właściwości smakowe zostaną zachowane. Proces produkcji, jak powyżej. Zmieniają się tylko produkty oraz ich proporcje.- 1,5 kg aronii
- 1 litr wódki
- 1,5 szklanki cukru lub miód naturalny
Nalewka z aronii mrożonej
Zamrożone owoce aronii tracą goryczkę, dlatego warto robić z nich nalewkę. Jest to jedna ze smaczniejszych nalewek z aronii, dlatego dość często korzystam z tego przepisu z tego przepisy.Produkty na nalewkę z aronii mrożonej
- 1,5 kg aronii mrożonej
- 0,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
- 1,5 szklanki cukru lub miód naturalny
Owoce aronii rozmrażam w słoiku, po czym należy je zalać mieszanką alkoholi w stosunku 1 do 1 - spirytusu i wódki. Szczelnie zamknięty słoik zostawiam w szafce na 4 tygodnie, co jaki czas energicznie mieszając. Po miesiącu zlewam płyn z nad owoców i pozostałe owoce zasypuję cukrem lub zalewam miodem. Po około 2 tygodniach zlewam syrop, który się wykształcił w słoiku i mieszam go z wcześniej zlanym płynem z nad owoców. Warto w tym momencie spróbować czy, aby na pewno odpowiada nam smak zrobionych nalewek. Następnie należy rozlać płyn do pojedynczych butelek i zostawić do leżakowania, im dłużej tym lepiej (minimum 3 miesiące). Czas działa na korzyść smaku nalewek.
Można wzbogacić smak dodając trochę soku z cytryny.
Jak zabić cierpkość aronii?
Owoce aronii mają cierpki smak, który nie wszystkim odpowiada. Aby się go pozbyć warto zebrane owoce zamrozić na jeden dzień. Można je również zamiast zamrażania włożyć do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni dosłownie na kilka minut. Dzięki tym dość prostym zabiegom aronia powinna stracić cierpki smak. Warto zrobić nalewkę z aronii mrożonej. Sam najczęściej robię nalewkę z mrożonej aronii, według mnie taka nalewka ma najlepszy smak. Uwielbiam nalewkę z aronii na spirytusie ponieważ jest zbliżona smakiem do nalewki, którą robiła moja babcia.
Jak wykorzystać owoce aronii z nalewki?
Po zakończeniu procesu wyrobu nalewki nigdy nie wyrzucam pozostałych owoców, idealnie nadają się one do wykorzystania na dżem, do deserów lub można dodawać je sobie po trochu do herbaty. Pozostałe z nalewki owoce zawierają w sobie dość dużo alkoholu, dlatego nie można prowadzić po nich samochodu oraz innych pojazdów mechanicznych. Dzięki zawartości alkoholu nie zepsują się, nie trzeba ich przechowywać w lodówce. O mnie owoce aronii z nalewki znikają w błyskawicznym tempie.Nalewka z aronii (aroniówka) jest polecana przed wszystkim osobom z problemami kardiologicznymi. Szczególnie tym, które mają wysokie nadciśnienie tętnicze. Owoce aronii mają również właściwości przeciwzapalne. Dlatego ich spożywanie jest bardzo ważne.
![]() |
Owoce aronii na nalewkę |
Fajny przepis. Nalewka z aronii wyszła w smaku miodzio. Udało mi się kupić na placu owoce praktycznie za pół darmo. Zamroziłem je na kilka godzin i faktycznie zlikwidowało to goryczkę z owoców aronii. Polecam
OdpowiedzUsuń:)
Usuń